|
2015-09-29 21:25:02, kedd
|
|
|
|
|
|
Chutney, a fűszeres szósz
A chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.
Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.
A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.
A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik
A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.
A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.
Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.
Igazi ínyencség a mangó chutney
Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.
Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.
Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!
A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.
A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.
Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket
A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat - ha nem dunsztoljuk ki - akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.
Fokhagyma chutney
Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.
Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj
só
Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.
Datolya chutney
A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.
Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.
Chili és fokhagyma szinte minden chutney-hoz jól illik
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: karakterizálható, elkrémesíthetjük, felhasználásukig, tányérdesszertek, szerecsendióval, ízkombinációkat, létjogosultsága, fűszerezhetjük, fűszerezhetünk, mindennapokhoz, aszalványokkal, tartósításában, gasztroajándék, megszínesedjem, kialakításához, alapanyagokat, leggyakrabban, használhatunk, szegfűborssal, szegfűszeggel, lekvárfélétől, összeállított, válogathatunk, gyümölcsökből, salátaöntetek, pulykasülthöz, hőmérsékleten, készíthetünk, szezámolajat, változatokig, elkrémesítem, kombinációja, érdekességek, mártásalapok, születhetnek, paradicsomot, fűszeres szósz, ünnepi fogásoknak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy,
|
|
|
|
fűszeres szósz, ünnepi fogásoknak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy, gyümölcs édessége, ízesítést szolgálja, chutney tartósításában, alapot rengeteg, különféle ízkombinációkat, mangó chutney, citrusok héja, szószunk friss, erejét némi, fűszereknek legyen, chutney alapját, mártást lassú, kész keveréket, éjszakát hagyjuk, alapnak szánt, fűszerekkel együtt, házi chutney-kat, kamra polcán, magyar konyha, vadhúsok mellé, vadak mellett, hozzájuk kínált, chutney azonban, tányérdesszertek esetében, különféle fűszeres, boltban vásárolt, felbontás után, héten belül, házi mártásokat, hűtőben tároljuk, paradicsomot leforrázom, datolyát kimagozom, chilit apróbb, nagyobb serpenyőbe, fokhagymás alaphoz, curry leveleket, egyben hagyott, datolya chutney, különféle húsoknak, forralóba teszem, almát meghámozom, datolyához adom, kész mártást, karakterizálható, elkrémesíthetjük, felhasználásukig, tányérdesszertek, szerecsendióval, ízkombinációkat, létjogosultsága, fűszerezhetjük, fűszerezhetünk, mindennapokhoz, aszalványokkal, tartósításában, gasztroajándék, megszínesedjem, kialakításához, alapanyagokat, leggyakrabban, használhatunk, szegfűborssal, szegfűszeggel, lekvárfélétől, összeállított, válogathatunk, gyümölcsökből, salátaöntetek, pulykasülthöz, hőmérsékleten, készíthetünk, szezámolajat, változatokig, elkrémesítem, kombinációja, érdekességek, mártásalapok, születhetnek, paradicsomot, gyümölcsöket, kifejezetten, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1679
- e Hét: 16551
- e Hónap: 30456
- e Év: 160163
|
|
|