Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Chutney, a fűszeres szósz
  2015-09-29 21:25:02, kedd
 
   
  Chutney, a fűszeres szósz

A chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.

A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.





A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.

Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.





Igazi ínyencség a mangó chutney

Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.

Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.





Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!

A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.

A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.





Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket

A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat - ha nem dunsztoljuk ki - akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.

Fokhagyma chutney

Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.

Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.

Datolya chutney

A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.

Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.





Chili és fokhagyma szinte minden chutney-hoz jól illik

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: karakterizálható, elkrémesíthetjük, felhasználásukig, tányérdesszertek, szerecsendióval, ízkombinációkat, létjogosultsága, fűszerezhetjük, fűszerezhetünk, mindennapokhoz, aszalványokkal, tartósításában, gasztroajándék, megszínesedjem, kialakításához, alapanyagokat, leggyakrabban, használhatunk, szegfűborssal, szegfűszeggel, lekvárfélétől, összeállított, válogathatunk, gyümölcsökből, salátaöntetek, pulykasülthöz, hőmérsékleten, készíthetünk, szezámolajat, változatokig, elkrémesítem, kombinációja, érdekességek, mártásalapok, születhetnek, paradicsomot, fűszeres szósz, ünnepi fogásoknak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Akarat  Bounty krémes  Png virág  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szép estét  Örülök, hogy látlak!  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Png fotel  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyon különös  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem méltó hozzád  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Garai Gábor - Takarítás  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Hiányzik  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Esti kép  Kaffka_Margit  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png csokor  Egy hatékony szolga  Png telefon  Próbálj meg ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png kislány 
Bejegyzés Címkék
fűszeres szósz, ünnepi fogásoknak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy, gyümölcs édessége, ízesítést szolgálja, chutney tartósításában, alapot rengeteg, különféle ízkombinációkat, mangó chutney, citrusok héja, szószunk friss, erejét némi, fűszereknek legyen, chutney alapját, mártást lassú, kész keveréket, éjszakát hagyjuk, alapnak szánt, fűszerekkel együtt, házi chutney-kat, kamra polcán, magyar konyha, vadhúsok mellé, vadak mellett, hozzájuk kínált, chutney azonban, tányérdesszertek esetében, különféle fűszeres, boltban vásárolt, felbontás után, héten belül, házi mártásokat, hűtőben tároljuk, paradicsomot leforrázom, datolyát kimagozom, chilit apróbb, nagyobb serpenyőbe, fokhagymás alaphoz, curry leveleket, egyben hagyott, datolya chutney, különféle húsoknak, forralóba teszem, almát meghámozom, datolyához adom, kész mártást, karakterizálható, elkrémesíthetjük, felhasználásukig, tányérdesszertek, szerecsendióval, ízkombinációkat, létjogosultsága, fűszerezhetjük, fűszerezhetünk, mindennapokhoz, aszalványokkal, tartósításában, gasztroajándék, megszínesedjem, kialakításához, alapanyagokat, leggyakrabban, használhatunk, szegfűborssal, szegfűszeggel, lekvárfélétől, összeállított, válogathatunk, gyümölcsökből, salátaöntetek, pulykasülthöz, hőmérsékleten, készíthetünk, szezámolajat, változatokig, elkrémesítem, kombinációja, érdekességek, mártásalapok, születhetnek, paradicsomot, gyümölcsöket, kifejezetten, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1679
  • e Hét: 16551
  • e Hónap: 30456
  • e Év: 160163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.